Zijn jouw nieuwe earpods draadloos?

We zien het vandaag de dag steeds vaker: draadloze earpods zijn in razend tempo een vertrouwd gezicht geworden als je over straat loopt. Wellicht ben jij al een fan van het eerste uur en kan je je leven niet meer voorstellen zonder jouw dierbare earpods zonder draad. Maar nog niet iedereen is overtuigd. Met name de grote verschillen in prijs zijn voor vele mensen nog een drempel om over te gaan op de draadloze variant van hun oude vertrouwde oordopjes met draad. Het is daarom interessant om eens wat dieper te duiken in de vraag waarom steeds meer earpods draadloos zijn en of earpods zonder draad nou echt alleen maar voordelen hebben, of vooral alleen maar veel duurder zijn. In dit artikel nemen we dit vraagstuk onder de loep.

Waarom veel earpods draadloos zijn

De argumenten voor draadloze oortjes zijn niet moeilijk te vinden. Overduidelijk het grootste voordeel van het feit dat jouw (toekomstige) earpods draadloos zijn is dat je daardoor geen kabel meer nodig hebt om naar jouw favoriete muziek te luisteren, te bellen of een podcast op te zetten. Dat lijkt voor de hand liggend, maar het brengt verstrekkende voordelen met zich mee. Geen kabeltje meer tussen jouw muziekspeler of telefoon en jouw oor, betekent geen gedoe meer met in de war geraakte kabeltjes. Daarbij is ook het verstrikt raken van dat kabeltje in je kleren of het stuur van je fiets verleden tijd. Het belangrijkste voordeel echter van het verdwijnen van het kabeltje ten faveure van de draadloze variant, is dat de draadjes door al dat draaien en in de knoop raken erg snel beschadigen. Hierdoor gaat de kwaliteit van jouw muziek snel achteruit en krijg je na verloop van tijd te maken met defecte oortjes. 

Zijn jouw earpods draadloos?

Earpods die draadloos zijn maken gebruik van bluetooth technologie om te verbinden met jouw apparaten, zoals je laptop, tablet of smartphone. Bluetooth is een zeer betrouwbare draadloze verbindingstechnologie die met name geschikt is voor de korte afstand. Bluetooth wordt al jaren gebruikt om gegevens te delen tussen apparaten, maar is de laatste jaren pas toegepast op earpods. Dit heeft te maken met het feit dat batterijen voorheen nog te groot waren om comfortabel in je oor te kunnen dragen, maar dat is nu dus verleden tijd. Dit maakt het enorm gemakkelijk om earpods draadloos te gebruiken. Je stelt ze eenmalig in op het maken van verbinding met jouw smartphone of ander apparaat en je kunt direct aan de slag!

De batterij, hoe lang gaat die mee?

Dan is er vaak nog de vraag naar de batterij? Moet je die niet continu opladen tussen het muziek luisteren door? In de praktijk is dit vaak een kwestie van gewenning. Net als met je telefoon geldt dat je earpods draadloos het meest plezier op zullen leveren wanneer je ze regelmatig aan de oplader legt. Daarnaast geldt overigens dat batterijtechnologie enorm in ontwikkeling is en dat er nu al binnen elk budget zeer goede oordopjes beschikbaar zijn met een batterijduur waarmee je zeker elke dag uit de voeten kunt.